Avantajele și dezavantajele fațetelor dentare. Iată ce trebuie să știi

Fatete dentare » Avantajele și dezavantajele fațetelor dentare. Iată ce trebuie să știi

După cum bine știm, fațetele dentare reprezintă o metodă minimum invazivă de a îmbunătăți radical aspectul zâmbetului. Aceste foițe subțiri din ceramică sunt recomandate pentru a corecta culoarea inestetică persistentă a dinților, care nu poate fi îndepărtată prin albirea dentară, dar pot fi folosite și în cazul danturii cu ușoare anomalii de formă, spațiere sau cu mici fracturi și leziuni.

Dacă și tu ai de-a face cu astfel de probleme și îți dorești să îți recapeți încrederea în tine prin obținerea unui zâmbet nou, aplicarea de fațete dentare pot fi o soluție potrivită. Însă, înainte de a lua această decizie, este important să cunoști toate aspectele acestei proceduri. Iată care sunt avantajele și dezavantajele fațetelor dentare.

Avantajele fațetelor dentare

Fațetele dentare prezintă numeroase avantaje care nu trebuie omise dacă iei în considerare un “redesign” al zâmbetului tău.

Fațetele sunt minim invazive

Această procedură se numără printre tehnicile stomatologice care intervin foarte puțin asupra dinților. Aplicarea lor presupune doar șlefuirea ușoară a suprafeței dinților însă, în cazul în care aceștia sunt foarte mici, este posibilă și aplicarea lor fără șlefuire. Află mai multe despre procedura de aplicare a fațetelor dentare și etapele acesteia.

Fațetele pot fi realizate din diferite tipuri de ceramică, toate fiind biocompatibile. Astfel, nu există riscul ca materialul să fie respins de către organism și nu vor apărea reacțiile adverse. 

Fațetele asigură un aspect natural

Materialul din care se realizează fațetele imită foarte bine smalțul dentar. Așadar, zâmbetul cel nou obținut va arăta natural, fără a se observa că porți de fapt fațete. Acestea pot fi aplicate și pe un număr mai mic de dinți și sunt disponibile în diferite nuanțe, astfel încât să se potrivească perfect cu dinții naturali. Aruncă o privire la cazurile clinice și vezi cum arată câteva danturi restaurate cu ajutorul fațetelor.

Fațetele sunt proiectate digital

De asemenea, fațetele pot fi proiectate în funcție de trăsăturile faciale ale pacientului. Vom realiza planificarea digitală a viitorului zâmbet astfel încât acesta să arate perfect. Fațetele dentare vor avea exact forma și dimensiunea necesară, pentru ca ele să poată fi aplicate corect, iar pacientul va putea vedea cum va arăta rezultatul final înainte de începerea procedurii.

Fațetele nu se pătează

Fațetele asigură dinților o culoare albă impecabilă, care va rezista. Spre deosebire de dinții naturali, acestea nu se pătează. Așadar, poți consuma fără probleme alimente sau băuturi care, în mod normal, pot afecta culoarea danturii. Din această cauză, ele reprezintă o soluție mult mai potrivită decât albirea dentară, deoarece rezultatul este unul permanent.

Fațetele sunt rezistente

Deși aplicarea unui strat de ceramică pe suprafața dinților poate părea că produce un mecanism fragil, fațetele dentare sunt de fapt foarte rezistente. Dacă acestea sunt întreținute în mod corespunzător, conform sfaturilor medicului, ele pot avea o durată de viață de până la 15-20 de ani. Așadar, nu va trebui să te îngrijorezi că se vor fisura sau vor suferi alte leziuni.

Fațetele nu necesită timp de recuperare

Într-adevăr, după finalizarea procedurii de aplicare a fațetelor, poți resimți o sensibilitate dentară timp de câteva zile. Însă, nu vei avea parte de durere și viața ta de zi cu zi nu va fi perturbată. Vei putea mânca fără probleme și nu vei avea nevoie de perioade de repaus.

Dezavantajele fațetelor dentare

Dacă vrei să urmezi o astfel de procedură, este important să afli nu numai despre avantajele, dar și despre dezavantajele fațetelor dentare. Astfel, te vei putea decide dacă acestea sunt potrivite pentru tine.

Aplicarea fațetelor este ireversibilă

Odată ce ai ales să îți pui fațete dentare, nu vei mai putea renunța la ele, în special dacă vei avea nevoie de variantele cu șlefuire. Dantura necesită pregătire înainte de aplicare și, deși această procedură este minim invazivă, dinții nu vor putea rămâne neacoperiți după aceea.

Așadar, dacă fațetele vor avea de suferit de-a lungul timpului și vor suferi posibile fisuri, ele vor trebui înlocuite. De asemenea, nu te mai poți răzgândi și nu le poți da jos de pe dinți. Din fericire, ele se vor simți exact ca niște dinți naturali, iar singurul motiv pentru care ai putea dori să fie schimbate este o eventuală deteriorare.

Fațetele nu pot fi aplicate pe orice fel de dinți

Modificarea zâmbetului cu ajutorul fațetelor dentare nu este recomandată pentru orice fel de dantură. De exemplu, bruxismul, o ocluzie (mușcătură) necorespunzătoare sau o dantură cu probleme serioase de poziționare pot duce la fisurarea și degradarea rapidă a fațetelor, caz în care aplicarea acestora nu este potrivită.

De asemenea, dantura trebuie să fie complet sănătoasă înainte de realizarea procedurii. În cazul în care fațetele se aplică pe dinți cu carii sau infecții, problemele se pot agrava rapid și pot apărea complicații serioase. Pentru orice fel de lucrare dentară, este necesar ca orice alte afecțiuni să fie tratate înainte de începerea procedurilor.

Culoarea trebuie aleasă cu atenție

Așa cum am menționat mai sus, fațetele nu se pătează, așadar culoarea lor nu mai poate fi schimbată. Acest lucru poate constitui un mic dezavantaj în cazul în care se va realiza fațetarea unui număr mic de dinți. Culoarea fațetelor va trebui aleasă cu mare atenție pentru a se potrivi perfect cu dinții naturali și a nu se observa diferențe vizibile.

Vrei și tu un zâmbet de invidiat? Fă acum o programare și, cu ajutorul Dr. Klodian Hazizi, specializat în tratamentele de estetică dentară, vei avea din nou o dantură albă și strălucitoare.

Data articol: 1 septembrie 2022
Cum se pun corect fatetele dentare
Prepararea dintilor sub control microscopic

Soluție minim invazivă care nu afecteaza dintii. Evităm să apelăm la slefuirea suprafeței dinților atunci când aplicăm fațete dentare. Cu toate acestea, chiar și atunci când este necesară slefuirea dinților, aceasta se realizeaza sub control microscopic (0,2 până la 0,5 mm), economisind întotdeauna suprafața dintelui.

Prepararea dintilor sub control vizual

Solutie invaziva care poate afecta integritatea dintilor dar si gradul de adeziune al fatetelor la nivelul suprafatei dentare. Smaltul afectat in profunzime prin slefuirea necalibrata poate duce la aparitia sensibilitatii pulpare chiar si la pierderea nervului.

Amprentarea dintilor DIGITAL

prin scanarea intraorala cu cel mai nou sistem TRIOS 3SHAPE. Acuratetea si gradul de precizie al lucrarii finale este maxim (25 microni).

Amprentarea dintilor se realizeaza TRADITIONAL

cu material de amprenta unde acuratetea nu este asa mare si gradul de precizie al rezultatului final lasa de dorit.

Cimentarea fatetelor dentare se realizeaza EXCLUSIV adeziv

sub controlul umiditatii cu diga dentara.

Cimentarea fatetelor dentare se realiza in general retentiv

(motiv pentru care aveam nevoie de o slefuire mai pronuntata) de cele mai multe ori fara diga dentara.

Naturalete si estetica maxima inainte de toate

Materialele pe care le utilizam in fabricarea fatetelor dentare (ceramica presata, emax) nu doar îmbunătățesc efectul de lumină, dar și transmit lumina într-un mod natural în zonele incizale și translucide – permițând astfel adaptarea mai bună a culorii la dentiția rămasă. Acest efect opalescent rămâne stabil și este vizibil în mod clar.

Aspect artificial nenatural asemanator ‘’faiantei’’

Ceramica utilizata la realizarea fatetelor avea o rezistenta de aprox. 300 MPa motiv pentru care aveam nevoie de o slefuire mai invaziva.

Poti testa forma viitoarelor fatete dentare si poti previzualiza digital transformarea zambetului

toată planificarea zâmbetului este împărtășită pacientului de la începutul tratamentului. Datorită software-ului Digital Smile Design, rezultatul poate fi previzualizat de pacient, facilitând gestionarea așteptărilor create pentru noul zâmbet.

Comunicarea cu pacientul se rezuma doar la alegerea culorii

Rezultatul interventiei nu este unul previzibil.

Delicatete si rezistentă

Deși delicate, fațetele dentare au un grad ridicat de rezistenta si durabilitate. Tehnologia CAD-CAM ne permite sa proiectam individual fiecare fateta dentara si cu ajutorul masinilor de frezat sa le printam automat asigurand o adaptare excelenta intre fateta si suprafata dintelui.

Incertitudine si aproximatie

Nu toate clinicile dentare oferta transparenta in legatura cu materialele folosite si nu toate apeleaza la tehnologii moderne, care asigura un grad ridicat de calitate.

GARANTIE

Clinicile care isi respecta pacientii ofera garantie pentru fiecare lucrare.

FARA GARANTIE

Clinica nu isi asuma nimic.

Vreau fațete puse corect